Филозофија медија

Медији и алтернатива – Влатко Илић и Ангелина Милосављевић

Излагања Влатка Илића „Уметнички светови као алтернатива медијској култури” и Ангелине Милосављевић „Реформација, Лутер и употреба графике у пропагандне сврхе” забележена су на конференцији "Филозофија медија: медији и алтернатива" која је недавно одржана у Јагодини.

Влатко Илић сматра да доминантном друштвеном поретку, који препознајемо као медијски заснован (позни) капитализам, једну од алтернатива представљају уметнички светови. Иако тзв. „медијска култура" и уметничко стваралаштво почивају на сличним принципима (иновативност, креативност, имагинација), технолошки посредована искуства савремености показују се као својеврсни ресурс тржишне експлоатације, док уметност услед наслеђа које је бар делом одређује и даље стоји у вези са претпоставком истине и духовног раста, истиче Илић.

Ангелина Милосављевић у свом излагању говори о графици као алтернативи високој уметности (сликарству), с једне стране, и указује на политичке садржаје који су њоме пласирани у лутеранском периоду. Она се посебно бави представама папе, поглавара католичке цркве, као Антихриста у делима Луке Кранаха Старијег и Ерхарда Шона. Иако се појам медија и алтернативе најчешће разуме у терминима савремених друштвених тенденција, он се може применити на све историјске периоде и околности, поготово оне у којима су се снажно појављивале нове друштвене снаге као опозиција установљеним институцијама и режимима, сматра Милосављевић.

Уредница Оливера Нушић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво