Џез

Одабране нумере са албума „Desire and Freedom” и „The Attic” португалског саксофонисте Родрига Амада, који ће са својим Motion триом наступити на овогодишњем Београдском Џез фестивалу 29. октобра у Дому oмладине.

Португалски саксофониста Родриго Амадо истакнути је музичар средње генерације европског фри џеза, и један је од родоначелника матичне сцене која доживљава снажан успон у последњих двадесетак година. Активан већ од деведесетих, симболично је везан и за успех данас познате издавачке куће Clean Feed из Лисабона, као музичар који је свирао на првом албуму овог издавача, али који ће са њима сурађивати и током наредних година. Значајан пробој остварује и у постави са великанима чикашке и европске авангарде, басистом Кентом Кеслером и бубњаром Полом Нилсеном Лавом. Последњих година свира у низу различитих постава, међу којима се највише издваја Motion Trio са португалским музичарима - челистом Мигуелом Мироом и бубњарем Габриелом Ферандинијем из групе RED Trio.

Албум The Attic је остварен у постави са басистом Гонсалом Алмеидом и бубњарем Марком Франком и на њему се Амадо редставља као инструменталиста снажне, мишићаве интонације. Португалски саксофониста баштини традицију великих саксофониста из историје жанра, али и стаје у стилску раван са данашњим бардовима фри џеза попут Кена Вандермарка или Матса Густафсона. Премда оба албума настоје да ухвате непосредност и сировост интеракције музичара, овогодишњи концертни албум и продукцијски наглашава угођај живе музике. Амадо оставља у миксу и саму акустику просторије са свим њеним техничким несавршеностима, додатно апострофирајући атмосферу концерта и стављајући слушаоца у сред дворане.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи