Милорад Беланчић: Белешкарењe

У циклусу БЕЛЕШКАРЕЊE, можете слушати кратке текстове недавно преминулог филозофа и дугогодишњег уредника Трећег програма Радио Београда Милорада Беланчића.

Друга књига филозофских записа и кратких текстова Милорада Беланчића под истим насловом као и прва збирка. „Белешкарењe", окупља мање строге Беланчићеве рефлексије пре свега о филозофији и уметности, али садржи и неколико прозних записа. Унеколико мање строга процедура извођења филозофских ставова не одузима овим текстовима продорност. Напротив. Као да их управо опуштенији тон чини оштријим и далекосежнијим.

У тексту „Преокренути платонизам", на пример, у филозофској рефлексији о уметности, Беланчић варира идеју о идентитету, показујући да уметност по сопственом положају у свету мора бити у стању да се одупре сваком идентитетском стврдњавању, с које год стране идентитетског круга да долази: било као идеална (платоновска) конструкција, било као њена пука супротност. У супротном уметност и сама постаје жртвом укалупљавања које јој одузима супстанцију. У тексту „Продор у визуелно" Беланчић следи исту нит, али овога пута је окреће против представе као онога што увек захтева некакав претходно дат идентитет који се мора представити. Другим речима, као и у својим „великим књигама" Милорад Беланчић је и у филозофским записима наставио да деконструише стварност, а нарочито оне њене стврднуте, опасне делове који не пропуштају светлост.

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво