Књига за слушање

Јицак Бар Јосеф: Сећање на љубав (8)

У емисији КЊИГА ЗА СЛУШАЊЕ, коју Трећи програм реализује у сарадњи са издавачком кућом Клио, током октобра можете пратити роман „Сећање на љубав”, израелског писца Јицака Бар Јосефа. Књигу је с хебрејског језика превела Душица Стојановић Чворић. Чита Александар Божовић.

Аутор романа Јицак Бар Јосеф (Yitzhak Bar-Yosef) рођен је у Тел Авиву 1949. године. Дипломирао је националну историју на универзитету у Јерусалиму, а магистрирао компаративну књижевност. Дуго је радио као новинар у дневном листу Jediot Ahronot, а тренутно ради у институту Гназим у Тел Авиву. Добитник је Кугелове (1995) и Премијерове (2002.) награде за књижевност.

Радња романа почиње смрћу пишчевог оца Јошуе Бар Јосефа, који је и сам био познати израелски књижевник. Након што се разочарао у религију, Јошуа напушта жену и двоје мале деце и сели се из Јерусалима у Тел Авив. Његова жена, међутим, не губи веру ни у Бога нити у мужа, којег и даље воли, и следи га у Тел Авив. Тамо га затиче у загрљају друге жене. Јошуа редовно посећује бившу жену и децу и током једне од тих посета зачиње се и њихов син Јицак. Остављена жена одгаја новорођенче и двоје старије деце у сиромаштву. Кад оболи од рака, Јошуа јој се враћа и они поново живе заједно у Хаифи, све до њене смрти.

Јицак Бар Јосеф је пун саосећања према мајци и огорчен је на оца, према којем ипак гаји велику љубав. Описује га као задивљујућу личност, које се истовремено и плаши и диви јој се. У овој књизи Јошуа је пун жудње за животом, женскарош и себичњак. Причу о вртлогу осећања, разапет између оца и мајке, Јицак Бар Јосеф прича без задршке и искрено. Радња књиге премешта се из Јерусалима у Тел Авив, затим у Хаифу и Сафед, где Јошуа и умире.

Овај роман ускоро ће објавити издавачка кућа Clio.
Уредник: Предраг Шарчевић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво