Филозофија медија

Медији и алтернатива – Дамир Смиљанић и Оливера Нушић

Излагања Дамира Смиљанића „Medial turn – алтернативно мишљење или пролазна мода?” и Оливере Нушић „Нови медији – стара алтернатива” забележена су на конференцији "Филозофија медија: медији и алтернатива” која је недавно одржана у Јагодини.

Дамир Смиљанић сматра да је последњих година у академским круговима - посебно оним немачким - почео да кружи говор о "медијалном обрту" (medial turn). Под њиме се подразумева заокрет од језичко-појмовне оријентације у филозофији ка широј медијској перспективи. Медији се узимају за оне форме кроз које се артикулише људско знање и обликују међуљудски односи. Појам медија служи као шарка за повезивање различитих дисциплина као што су филозофија културе, филозофија технике, епистемологија, етика и естетика. Из те визуре филозофија медија поприма улогу нове "прве филозофије". Смиљанић у свом излагању промишља улогу медија у преоријентисању филозофске мисли и преиспитује универзалистичке претензије филозофије медија.

Оливера Нушић је у свом излагању подсетила на „Републику људи од пера" (République des Lettres) као историјску алтернативну друштвену мрежу насталу у време просветитељства у Европи. Та некадашња "мрежа" представљала је уточиште пред доминантном стварношћу и дискурсом и вид њихове субверзије, односно паларелни свет слободе у оквиру "старог режима". И тада, као и данас, успешност мреже зависи како од проходних канала комуникације тако и од онога шта у њима и кроз њих има да се саопшти. Аутори текста су Оливера Нушић и Предраг Крстић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи