Век хармоникe – Ксенијa Сидоровa и квартет Спикери

Слушаћете снимак наступа ових уметника одржан 18. јула на фестивалу у летонском граду Јурмала. На програму су била дела Волфганга Амадеуса Моцарта, Антоњина Дворжака и Астора Пјацоле.

Ксенија Сидорова рођена је 1988. године у Риги, а студирала је у Лондону где је и магистрирала на Краљевској музичкој академији. Добитница је бројних награда и признања за уметнички рад, а 2012. године освојила је и међународну награду фондације која носи име оперског певача Брина Терфела. Поред солистичких наступа, Сидорова се представила публици и као камерни музичар и то у сарадњи са гудачким квартетом Брукс, Симфонијским оркестром Летоније, ансамблом Симфонијета из Риге, потом са оркестром театра Мариински, Камерним оркестром из Беча и другим.

Интерпретације Ксеније Сидорове одликује изузетна виртуозност и јасна динамичка експресивност, а критичари је често називају „принцезом хармонике". Веома је ангажована на промоцији хармонике као инструмента класичне музике у основним школама широм Велике Британије.

Квартет Спикери је 2011. године основала група концерт-мајстора Националног симфонијског оркестра Летоније. Име квартета потиче од резиденцијалне дворане Спīкери у Риги. У саставу овог ансамбл су: Марта Спарнина - виолина, Анти Кортеланинес - виолина, Интеа Абакука - виола, Ерикс Кирсфелдс - виолончело.

Уредница Марија Вуковић

број коментара 0 пошаљи коментар