Хроника Трећег програма

У вечерашњој емисији можете пратити осврт Дубравке Стајић на књигу Драгомира Бонџића „Између амбиције и илузује – нуклеарна политика Југославије 1945–1990”, коју је прошле године објави Институт за савремену историју из Београда.

У својој новој књизи Драгомир Бонџић је обрадио дуго прикривану а интригантну историју нуклеарне политике у Југославији. Како коментарише Дубравка Стајић, за овакво истраживање било је неопходно да се испуне макар два услова - први је историјска дистанца јер је прошло више од 25 година од нестанка те државе, а други је доступност низа аргумената с којих је скинута ознака државне тајне. Књига Између амбиције и илузује - нуклеарна политика Југославије 1945-1990 има три поглавља која се ређају хронолошки: „Први кораци 1945-1955" у којем су описани скромни почеци развоја науклеарне физике у Југославији, у чему је најважнију улогу имао Павле Савић, научник који је уочи избијања Другог светског рата радио на открићу нуклеарне фисије заједно са Иреном Жилио-Кири; друго поглавље „Полет и пад 1955-1971" доноси обимну документацију о државним институцијама насталим у сврху праћења примене нуклеарне енергије, али и о недоумицама и сукобима појединих научника са државним и партијским врхом; трећи део књиге „Обнова амбиција и крај илузија 80-их година" показује праву меру илузорности југословенског нуклеарног програма, што је илустровано и навођењем тајног пројекта о прављењу нуклеарне бомбе; на крају књиге налази се обимна фотодокументација, закључак, библиографија коришћене литературе, регистар имена и географских појмова и белешка о аутору.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво