Филозофија медија

Медији и алтернатива – Дивна Вуксановић и Драган Ћаловић

Уводно излагање Дивне Вуксановић „Филозофија медија: медији и алтернатива” које је забележено на истоименом скупу недавно одржаном у Јагодини, као и саопштење Драгана Ћаловића „О алтернативној медијасфери”, можете слушати у оквиру циклуса НАУЧНИ СКУПОВИ.

Дивна Вуксановић проблематизује однос савремених медија и алтернативе, односно „другости", сагледане из двоструке визуре филозофског рефлектовања. На општем плану истраживања, преиспитује се могућност алтернативне, односно изванмедијске егзистенције, у добу које се дефинише као „медијацентрично". Реферишући на еру преовладавања медијске културе у односу на све друге видове егзистенције у култури, Вуксановић трага за алтернативним, различитим модусима егзистенције, који би били у критичком односу и константном отпору према владајућој култури. Део њеног излагања бави се алтернативним медијима у дословном смислу речи - тј. оним медијима који делују изван система тзв. мејнстрим медија, као што су: дисидентски, радикални, герилски, субверзивни, пиратски, прогесивни, активистички, анархистички, и други слични облици савременог медијског деловања. Сва ова преиспитивања спадају у област филозофско-медијских истраживања концепта „алтернативе" и медијске „другости".

Драган Ћаловић у свом саопштењу говори о алтернативној медијасфери која је схваћена као специфична критичка медијасфера изван утицаја мејнстрим медија. Разумевање ове специфичне медијасфере доведено је у везу са разумевањем алтернативне јавне сфере. Ћаловић нуди одговоре на следећа питања: Шта је оно што алтернативну медијасферу чини алтернативном? Шта би алтернативна медијасфера уопште могла бити? Да ли нам је алтернативна медијасфера потребна, и ако јесте, каква? Аутор развија став да би развој алтернативне медијасфере морао бити доведен у везу са ширим визијама алтернативног друштва.

Уредница Оливера Нушић.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи