Директан пренос – 52. Мокрањчеви дани

У Дому културе у Неготину наступа ансмабл Un Viaggio који чине Зоран Тодоровић, тенор, Александар Николић, бандонеон, Зоран Анић, гитара и Слободан Герић, контрабас.

Un Viaggio (Путовање) је прича о четири пријатеља, четири уметника који се срећу на почетку једног новог музичког путовања. Тај нови музички пут биће укрштање њихових досадашњих уметничких домета из различитих музичких прича, већ остварених и спремних за нешто ново и веома узбудљиво. Нема тајни, постоји само четврта музичка димензија која је откривена и после које више ништа неће бити исто.

Зоран Тодоровић се родио у Београду, а школоваo се у Бечу и Франкфурту. Интернационалну репутацију стекао је као лирски спинто тенор. Сарађивао је са водећим светским вокалним солистима и диригентима. Наступао је у реномираним театрима као што су Баварска државна опера, Државна капела у Берлину, Холандска опера, Краљевско позориште у Бриселу, Бечка државна опера, опере у Сан Франциску и Лос Анђелесу, Немачка опера и Државна опера у Берлину, Театар Капитол у Тулузу, Немачка опера у Дрездену, Краљевска опера - Ковент Гарден, Циришка опера, Национални театар у Токију и низ других.

Гитариста Зоран Анић је магистрирао је на ФМУ у Београду, али се паралелно усавршавао и код еминентних светских професора у инoстранству. Победник je многих интернационалних и националних такмичења, остварио је плодну каријеру одржавши стотине солистичких и камерних концерата, у разним камерним саставима са домаћим и иностраним музичарима, широм Европе и у Америци. Тренутно је активан у дуу Guitaneon са бандонеонистом Александром Николићем, ради на уметничком пројекту Un Viaggio са тенором Зораном Тодоровићем и у дуу Мућкалица са хармоникашем Ненадом Љубеновићем. Наступао је на концертима са водећим симфонијским, камерним и ревијалним оркестрима региона на којима је, поред класичних дела написаних за гитару, премијерно извео и Бахов концерт за клавир који је обрадио за свој иснтрумент. Снимио је велики број аудио и видео записа. Професор је у музичкој школи Др Војислав Вучковић у Београду и гостујући професор на Академији уметности у Слобомиру (Бијељина). Активан је као предавач и члан жирија на многим међународним фестивалима и такмичењима. Био је доцент на Музичкој академији у Сарајеву. Оснивач је Асоцијације класичних гитариста Србије и Асоцијације класичних гитариста југоисточне Европе (АСЕГ) и оснивач и директор Guitar Open Festival-a у Суботици и Winter Music Academy .

Александар Николић се школовао у Београду и Братислави где је 1997. стекао и звање магистра уметности. Лауреат је интернационалних такмичења Premio - Citta di Castelfidardo и Premio Stefano Bizzari - Moro d' oro. Активно концертира у земљи и иностранству. Дао је велики допринос у промовисању танго музике и стваралачког опуса Астора Пјацоле, као први и једини активни концертни солиста на бандонеону у Србији. Наступао је са реномираним оркестрима у региону. Оснивач је квинтета Белтанго, са којим је остварио преко 800 концерата широм света. Уметнички је директор интернационалне музичко-плесне трупе Tango de mi Vida. Бави се и компоновањем. Његов ауторски опус припада новом правцу названом Балканго, који представља својеврстан микс танга и балканске културе. Добитник је престижне награде Astor Piazzolla Music Award 2008.

Слободан Герић је дипломирао, магистрирао и докторирао на ФМУ у Београду у класи професора Небојше Игњатовића. Усавршавао се у Бечу и Сијени, а наступао је као солиста са бројним еминентним оркестрима. Био је соло контрабасиста БГО Душан Сковран (1985-1992) и вођа контрабаса Београдске филхармоније (1994-2007), а тренутно је ангажован као соло контрабасиста Гудача Светог Ђорђа. Наступа као солиста и камерни музичар са Балканском камерном академијом и члан је етно-џез ансамбла Огњен и пријатељи. Бави се и педагошким радом као редовни професор на ФМУ у Београду. Био је уметнички руководилац Школе за музичке таленте у Ћуприји од 2006. до 2010. године. Шеф је катедре за гудачке инструменте од 2006. и оснивач фестивала Басоманија.

Уредница и водитељка преноса Ксенија Стевановић
Уредница Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво