Портрети

Срђан Вучинић: О распадљивости и светлости – Живојин Павловић

У циклусу ПОРТРЕТИ, који ћемо емитовати петком, од 1. септембра, можете пратити есеје Срђана Вучинића. Текстови ће ускоро бити објављени у књизи „Портрети: 24 сличице у секунди” у издању Филмског центра Србије.

Срђан Вучинић сматра да се међу филмовима српског и југословенског „црног таласа" посебно издвајају остварења Живојина Павловића чији средишњи филмови се искључиво одвијају у простору скривеном од јавности, у простору „доњег света" званично просперитетне и хармоничне Титове социјалистичке Југославије. Павловићеви радови нису тек пуки контраст и негатив насмејаним лицима са пропагандних журнала, званичној реторици и статистици, већ теже дубљем сагледавању менталног подземља на којем грађевина југословенске заједнице почива.

„Павловићева камера постаје сонда поринута у мрак рушевне утробе, у све оно зазорно и нагонско, анимално и одвратно једног друштва које је своју фасаду, своје Над-ја, градило кроз прогласе и партијске пленуме, слетове и филмске епопеје из славне прошлости, кроз лакировку, параду и спектакл. Сићи у „доњи свет" са непоколебљивошћу рудара или митског пустолова и јунака, са сликарском минуциозношћу до детаља бележити пандемонијум у срцу модерног, секуларизованог света - у томе лежи прави изазов, и прави подвиг ове уметности", пише Вучинић.

Уредница Оливера Нушић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво