Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У циклусу ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ можете слушати текст Александра Милосављевића „У сусрет 51. БИТЕФ-у”, написан поводом Београдског интернационалног театарског фестивала који се одржава од 22. до 30. септембра.

Слоган 51. БИТЕФ-а гласи „Епик трип" (Epic trip), а по мишљењу Александра Милосављевића, то се може тумачити макар на два начина: „У буквалном преводу наслов је, дакле, Епско путовање, но у овдашњем жаргону он би могао да буде схваћен и као Епско триповање, што не само фестивалском наслову него и комплетној овогодишњој селекцији обезбеђује вишезначност и слојевитост. Појам еп, односно придев епски, указује на сасвим специфичан систем нарације, на дужину и (повећи) обим уметничког дела, али у истој мери сугерише и карактер приповедања/нарације чији је обим условљен детаљним описом конкретног догађаја или конкретне повести која је тема дела... С друге стране, могуће тумачење базирано на претпоставци о епском триповању на ироничан начин провоцира (потенцијалну) полемику на тему доживљаја протока времена које се односи на дужину/обим уметничког дела и указује на једну од карактеристика епохе у којој живимо, а свакако реферише на једну од димензија пресудних за разумевање нашег актуелног живота - одређеног брзином протока информација, муњевитошћу која, опет, подразумева сажетост".

Управо се на тој другачијој временско-просторној димензији позоришта, између осталог, заснива и наизглед екстравагантна, а можда и бизарна, одлука селектора и уметничког директора БИТЕФ-а, Ивана Меденице, да на овогодишње издање Фестивала позове представе које углавном дуго трају. У селекцију је смело укључена представа из белгијског Антверпена Олимп: у славу култа трагедије Јана Фабра која траје цео дан, односно сасвим прецизно: 24 сата. Ту је и пројекат Квизола (Quizola) Forced Entertainment театра из Велике Британије, чије првобитно извођење такође траје 24 сата, али је у овом временском формату за 21 годину постојања одиграна само два пута, а на БИТЕФ-у ће бити изведена скраћена верзија од 6 сати. Публика 51. БИТЕФ-а ће видети и Библију, први покушај, чији је аутор Јернеј Лоренци, насталу у Драми љубљанског Словенког народног гледалишча, која траје „само" 3 сата, а овај словеначки редитељ ће нам се представити и Царством небеским, чије је трајање непознаница, будући да представа још увек настаје као копродукција Битеф театра и београдског Народног позоришта, а премијеру ће имати упрaво на овом фестивалу. На програму БИТЕФ-а ће бити и продукција славног хамбуршког Талија театра Снег - инсценација настала на основу прозе Орхана Памука у режији Ерсана Мондтага, аутора који је режирао и представу Истребљење списатељице Олге Бах, али у поставци Концерт театра из Берна (Швајцарска). На фестивалском програму је и представа (Са)слушање иранског редитеља Амира Резе Кухестанија, постављена у техеранској Позоришној компанији „Мехр". У контексту наше евидентно већ престрављене јавности због дужине представа на овогодишњем БИТЕФ-у, ваља нагласити да, осим оних „маратонских", све остале трају између сат и десет и сат и четрдесет пет минута, обавештава нас Александар Милосављевић.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво