Хроника Трећег програма

Емитоваћемо осврт Ане Тасић на представе изведене на 68. Дубровачким летњим играма, као и осврт Ивана Миленковића на књигу Манфреда Митермајера „Томас Бернхард. Биографија”.

Дубровачке летње игре, које су ове године трајале од 10. јула до 25. августа, окупиле су око две хиљаде уметника из целог света, а изведено је око осамдесет драмских, балетских, музичких и фолклорних програма. Ана Тасић се у свом тексту осврће на позоришне представе којима се на директан или индиректан начин проблематизује положај Дубровника као града преплављеног туристима и нападним комерцијалним садржајима. Прво ће бити речи о представи Марин Држић - Викторија од непријатеља, редитељке Ивице Бобан, према драматуршком концепту Хрвоја Иванковића, која је уприличена поводом 450 година од смрти дубровачког комедиографа; потом о продукцији Театра Леро Град сенки, у драматизацији и режији Давора Мојаша; те о комедији Карла Голдонија Кафетарија, редитеља Винка Брешана; и Дубровачкој трилогији коју је режирао Сташа Зуровац.

* * *

Књигу Манфреда Митермајера Томас Бернхард. Биографија, коју је с немачког превео Реља Дражић, недавно је објавила новосадска издавачка кућа Нојзац. Оцењујући Митермајерову књигу као најисцрпнију, али не и досадну биографију Томаса Бeрнхарда, Иван Миленковић указује на оне њене сегменте који упућују на повезаност живота и дела једног од највећих писаца двадесетог века. У детињству обележен ратом и љубављу према деди, у младости погођен тешком болешћу, у зрелом животу изложен најдубљем неразумевању средине, отпорима и притисцима, али и праћен огромном славом, Томас Бернхард се показује као савршена и захвална тема за писање биографије. Истовремено, Митермајер је показао на колико је личности био поцепан Бернхард, шта се у њему мешало и сустицало, колико је био шармантан и одбојан, човек који је највише волео самоћу, али није могао без људи.


Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара