Књига за слушање

Бруно Виејра Амарал: Прве бразде (9)

У емисији КЊИГА ЗА СЛУШАЊЕ од 14. августа до 10. септембра на таласима Трећег програма можете пратити роман „Прве бразде”, чији је аутор португалски писац Бруно Виејра Амарал. Ову књигу је 2013. године штампао лисабонски издавач Quetzal, а ускоро ће је, у преводу Јована Татића, објавити издавачка кућа Clio. Роман чита Александар Божовић.

Бруно Виејра Амарал (1978) дипломирао је модерну и савремену историју на Универзитету у Лисабону. Поред књижевности, бави се књижевном критиком и превођењем. За роман Прве бразде (As primeiras coisas) освојио је неколико значајних португалских књижевних признања, као што су награда за књигу године (2013), награда Фернандо Намора и награда ПЕН клуба . Амарал је, такође, добитник награде Жозе Сарамаго за 2015. годину.

Наратор Бруно, који није случајно имењак аутора романа, дочарава нам животне приче мноштва живописних ликова који су се на овај или онај начин затекли у лисабонском насељу Амелијаи и који покушавају да извуку од живота највише што могу, али их најчешће на том путу омета зла коб. Међу свим тим лоповима, барабама, физичким радницима, жонглерима, верницама, музичарима, неталентованим режисерима, курвама и другим губитницима читаоци/слушаоци ће, у њиховим депримирајућим, тужним, бесциљним, али мајсторски исприповеданим судбинама, без тешкоћа препознати ликове „из свог краја", будући да мајсторство Амараловог приповедања захвата оно опште о људима, без обзира на то где они живе, пате, тумарају, радују се или умиру.

Уредник циклуса: Предраг Шарчевић







Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво