Научни скупoви

Мисао и дело Љубомира Тадића – говори Александар Прњат

У циклусу „Филозофија кризе и отпора: мисао и дело Љубомира Тадића” четвртком ћемо емитовати снимке са истoименог научног скупа, који је одржан 2. и 3. јуна у Институту друштвених наука у Београду. У деветој емисији овог циклуса можете слушати излагање Александра Прњата „Љубомир Тадић о јавности”.

Најмаркантнију теоријску артикулацију и афирмацију концепције јавности после Другог светског рата у Србији и Југославији дао је Љубомир Тадић. Он је обрадио феномене јавности и јавног мњења и изложио њихове различите димензије, а његова излагања се ослањају на класичне текстове филозофа који су се бавили овим темама: Лока, Канта, Хегела, Маркса. Тадић се такође надовезује и на савремена истраживања ове проблематике, међу којима је најзначајније и најутицајније оно Хабермасово. Александар Прњат у свом излагању излаже и разматра различите аспекте Тадићевог бављења овом темом, од одређења појма јавности, преко његових анализа „индустрије свести", пропаганде, односа јавног мњења и демократије, до указивања на проблем манипулације јавним мњењем.

Следећег четвртка, 24. августа, емитоваћемо снимак излагање Будимира Кошутића „О једној реткој теоријској доследности" са овог научног скупа.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара