Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У циклусу ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ, који емитујемо уторком, можете слушати осврт Александра Милосављевића на зборник драма награђених на Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу у периоду од 2012. до 2016. године, који је недавно објављен под насловом „Првих пет”.

Фестивал првоизведених представа одржава се у Алексинцу од 2012. године и као такав наследник је Фестивала позоришних праизведби који су пре више од две деценије основали Слободан Селенић, академик, професор, романсијер и драмски списатељ, те Душан Дука Јовановић, глумац и редитељ. До сада је на Фестивалу у Алексинцу изведено двадесет седам представа, а у недавно објављеној књизи Првих пет, коју је приредио Миливоје Млађеновић, сабрани су драмски текстови досадашњих победника: Девојке Радослава Павловића, Мали Геза Јаноша Хаја, Бизарно Жељка Хубача, Мој син само мало спорије хода Ивора Мартинића и Где је нестао Хармс Миле Машовић Николић.

Како указује Александaр Милосављевић: „појава не само овог фестивала него и зборника награђених драма значајни су за овдашњи театарски живот већ и зато што је драмским ауторима у данашњој Србији уистину тешко да се пробију до позорница. У светлу чињенице да виталност позоришног живота било где у свету понајпре зависи од домаће драмске литературе, и то пре свега од савременог драмског стваралаштва, може звучати парадоксално податак да је нашим савременим драматичарима тешко да се афирмишу... Дакле, значај зборника Првих пет није само у чињеници да је читалачкој јавности, али пре свега позоришним делатницима - руководиоцима наших театара и редитељима, понуђена књига сада већ релативно нових драмских текстова, него и у евидентној намери приређивача да скрене пажњу на специфичност драмске литературе. Ова дела нису намењена само читању или, тачније, она су првенствено намењена позоришној сцени. Отуда Миливоје Млађеновић, осим драма и биографских бележака о њиховим ауторима, у књизи наводи и податке о првим извођењима комада, поделама улога, списковима уметничких сарадника и, најзад, о броју извођења и пописима награда које су представе добиле на разним фестивалима, а ту су и фотографије које на свој начин сведоче о свакој од продукција. С једне стране, овако бoгат материјал је вредно сведочанство за будуће проучаваоце наше драме и нашег позоришта, баш као што је и, с друге, корисна информација за оне који се буду заинтересовали за ових пет комада као прилику да овдашњи театарски живот буде још богатији".

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво