Предавања

Зоран Димић: Зидине универзитета

У емисији ПРЕДАВАЊА можете слушати излагање Зорана Димића „Зидине универзитета”, које је недавно одржано на Филозофском факултету у Сплиту.

Универзитет је увек, у битној мери, одређен местом на којем се налази, својом физичком егзистенцијом, зидинама којим је опасан и које су, некад мање (у лошим временима), некада више (у добрим временима) - пропусне. Тај однос intra muros (унутар зидина) и extra muros (изван зидина) одређује динамику универзитета и његове домете.

Димић полази од историје Диоклецијанове палате у Сплиту - заправо много више тврђаве него „палате" у данашњем смислу речи - показујући на који се начин и због чега велики римски цар повукао у мировину (мировање), опасао зидинама око којих ће, вековима потом, да расте град Сплит, те какав је значај тог и таквог осамљивања. У другом кораку, следећи нит коју је увео у излагању о Диоклецијановој палати, Димић прелази на анализу питагорејске школе која се, на свој начин, такође опасала зидинама, да би, у једном од кључних тренутака старога века, питагорејска школа била затрта. Шта је, међутим, довело до тог славног и страшног догађаја када су питагорејци били живи спаљени у кући у којој су се окупљали? Да ли то што су желели, напросто, више да знају, или је улог био већи и шири? Димић брани ону нит тумачења која каже да су питагорејци били веома политички активни, те да им је - упркос свим изговорима и теоријама које говоре другачије - управо то дошло главе. Закључак би био и више него савремен: знање и универзитет никада нису, напросто, ствар онога intra muros (унутар зидина), структуре која је одсечена од стварности, већ је оно што се догађа у омеђеном простору увек у корелацији са оним extra muros (изван зидина), са реалношћу и животом без унапред датих ограничења. Универзитет, дакле, мора да има зидине, да на наки начин буде одвојен од стварности како би знање могло несметано да се гомила, али, истовремено, те зидине никада не смеју да буду пука препрека, брана, него пре нека врста границе која се, за разлику од других граница које постоје да не буду прекорачене, мора непрестано прекорачивати. Зидине универзитета, утолико, постоје да би се прелазиле.

Уредник емисије Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво