Светске музичке позорнице

Остварења Едварда Елгара (Концерт за виолину и оркестар у ха молу, опус 61), Јоханеса Брамса (Трећа симфонија у Еф дуру, опус 90) и Едварда Грига (концертна увертира У јесен, опус 11). Оркестром Европски солисти диригује Кристоф Кениг. Солиста је виолиниста Рено Каписон. Снимак је са концерта одржаног 16. марта прошле године у дворани Филхармоније у Луксембургу.

Након освојене Прве награде за камерну музику 1992. године и Прве награде за виолину на Конзерваторијуму у Паризу, на којем је похађао студије у класама професора Жерара Пулеа и Веда Рејнолдса, Рено Каписон 1994. године осваја Награду Академије уметности у Берлину, где наставља даље усавршавање. У периоду од 1997. до 2000. године, по позиву Клаудија Абада, био је солиста Омладинског оркестра Густав Малер. Поред тога, наступао је као солиста и са бројним светским оркестрима попут Симфонијског оркестра Монтреала, Немачке камерне филхармоније, Камерног оркестра Лозане и Цириха, Краљевског Концертхебау оркестра из Амстердама, Варшавских симфоничара и Националног оркестра Француске. Плодну сарадњу остварио је са диригентима међу којима се издвајају Шарл Дитуа, Ханс Граф, Данијел Хардинг, Емануел Кривин и други. Критичари као изузетне бележе његове реситале у Атини, Бирмингему, Паризу, бечком Музикферајну, Келнској филхармонији, дворани Концертхебау у Амстердаму, Палати лепих уметности у Бриселу и Карнеги холу у Њујорку.

Рено Каписон често наступа као камерни музичар са својим братом Готјеом Каписоном, али и са другим уметницима међу којима се издвајају Френк Брејли, Елена Башкирова, Елен Гримо, Јефим Бронфман, Стивен Ковачевић и ансамбл Кремерата Балтика.

Емисију уређује Ирина Максимовић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво