Књига за слушање

Феридун Заимоглу: Изабел (9)

У емисији КЊИГА ЗА СЛУШАЊЕ током друге половине јула и прве половине августа на таласима Трећег програма читаћемо роман „Изабел”, чији је аутор Феридун Заимоглу, немачки писац турског порекла. Књигу је 2014. године објавила издавачка кућа Kiepenheuer & Witsch, а ускоро ће је, у преводу Маје Анастасијевић, штампати београдски издавач Clio. Роман чита Александар Божовић.

Феридун Заимоглу, један од најзначајнијих представника имигрантске књижевности у савременој Европи, рођен је 1964. у Болуу, у Турској, али већ 1965. преселио се с родитељима у Немачку. Живео је у Берлину, Минхену и Бону, а од 1985. године настањен је у Килеу, где је студирао медицину а потом и сликарство. Поред књижевног писања бави се и новинарством. Његови есеји и књижевне критике објављивали су водећи немачки листови као што су Die Zeit, Die Welt, Tagesspiegel...

Јунакиња романа, Изабел, лепа је жена, али не више довољно млада да би и даље радила као модел, а ни као глумица не добија велике улоге. Раскрстила је с љубављу и еротским задовољствима, оставила дечка и одлучила да из корена промени начин живота. Ипак, упознаје Маркуса, трауматизованог војника оптерећеног прошлошћу. Описујући њихов однос, Заимоглу води читаоце у свет смањених животних очекивања, који се руши под налетима љубави, бола, кајања и освете.

Аутор циклуса: Немања Митровић
Уредник циклуса: Предраг Шарчевић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво