Естетичке реминисценције – разговор Ивана Фохта и Сретена Петровића

У седмичном циклусу ЕСТЕТИЧКЕ РЕМИНИСЦЕНЦИЈЕ, до четвртка, 27. јула, објављујемо текст разговора који су августа 1980. године, на маргини Деветог међународног Конгреса за естетику у Дубровнику, водили естетичари Иван Фохт и Сретен Петровић, активни сарадници Трећег програма Радио Београда готово од самог његовог оснивања.

Главне идеје овог спонтано вођеног разговора о естетичким питањима Сретен Петровић је, по сећању, забележио непосредно по повратку из Дубровника у Београд, а затим је прекуцани текст послао Ивану Фохту на ауторизацију. Стицајем околности, овај разговор остао је необјављен до данас. Прошле, 2016. године, хрватски естетичар Предраг Финци, бивши студент и блиски сарадник професора Фохта, јавио се Сретену Петровићу замоливши га да му пошаље запис разговора и обавештавајући га да би текст проследио једном млађем колеги у Загребу, који припрема докторску дисертацију о Фохту.

Сретен Петровић је о свему овоме обавестио Радмилу Глигић, бившу уредницу у редакцији за културу Трећег програма, приликом њиховог последњег сусрета крајем новембра 2016. године. Колегиница Глигић, која је, иначе, више деценија блиско сарађивала са обојицом саговорника, предложила је да овај запис објави и Трећи програм. На жалост, Радмила Глигић је у другој половини децембра 2016. ненадано преминула, не стигавши да реализује планиране емисије.

Емитујући разговор Ивана Фохта и Сретена Петровића, сталних и током низа година изузетно активних сарадника Трећег програма, уредништво исказује свој пијетет како према драгоценом бившем сараднику, професору Фохту, тако и према колегиници Радмили Глигић, која је готово до последњег дана посвећено радила на овом радију и немерљиво допринела афирмацији Трећег програма у културној јавности.

Уредник: Предраг Шарчевић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи