Тема недеље – Огледи

Бојан Јовановић: Поезија и антропологија

У емисији ОГЛЕДИ, седмичном циклусу „Поезија и антропологија”, од 10. до 14. јула на таласима Трећег програма можете пратити три текста Бојана Јовановића посвећена песничким опусима Гаврила Стефановића Венцловића, Јована Дучића и Миодрага Павловића.

Разматрајући поједине аспекте опуса неких од најзначајнијих српских песника у контексту њихових битних културних, духовних и психолошких одређења, аутор овог циклуса Бојан Јовановић настоји да их сагледа имајући у виду антрополошко искуство које омогућује да се осветле многи непознати моменти у њиховој поезији.

То искуство је, према Јовановићевом мишљењу, посебно значајно у тумачењу тајанственог, заумног и демонског аспекта песничког текста и ауторског односа према тамним цртама људске природе. Означене у религијском одређењу као демонско, а у психолошком као сенка, поменуте црте оличавају негативитет који, као што анализирани примери показују, стиче посебан значај у процесу стваралачке индивидуације.

Циклус почиње огледом Венцловићево суочавање са демонским, који је на програму у понедељак, 10. јула, наставља се текстом Дучићева страшна мајка, који ће бити емитован у два наставка 11. и 12. јула, а окончава се студијом Антрополошка знања у песничком искуству Миодрага Павловића, који ће бити емитован у четвртак и петак, 13. и 14. јула.

Спикер: Марица Милчановић
Уредник циклуса: Предраг Шарчевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво