Предраг Милидраг: Проблем додавања бићу код Томе Аквинског

У две емисије „Рефлексије“ (четвртак, 6. и петак, 7. јул 2017) можете слушати текст Предрага Милидрага „Проблем додавања бићу код Томе Аквинског.

Уз све што недостаје филозофији на српском језику недостатак Томе Аквинског могао би се учинити релативно подношљивим. Да није тако показује управо Предраг Милидраг својим упорним читањем овог великог филозофа и теолога. Јер, инсистирајући на нијансама, на филигранском извођењу категорија, Милидраг не само да улази у сложене спекуалације Томе Аквинског, већ утире пут за јаснија појмовна разграничења, а тиме и за мање произвољности која се јавља као нужна последица недовољне филозофске обучености.

Шта се, заправо, и како, може додати бићу, посебно највишем Бићу, када је оно савршено, а тиме и испуњено у себи самом на такав начин да му се ништа не може додати? Ово је, наравно, само једна од лакших варијација тог великог проблема пунине бића. Али када мисао почне да ровари, када се стварност отвори у свом својим дубинама и ширинама, проблем додавања ономе чему се ништа не може додати, постаје животан и важан. Милидраг испитује различита значења појма бића код Аквинског, варира могућности која та богата филозофија пружа, и исписује сложен, важан прилог филозофији на српском језику.

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво