Музика вива

64. Међународни Рострум композитора у Палерму

Представљамо дела четири ауторке: Елис Весик, Кларе Јанота, Кејт Мур и Кети Миликен.

Прво ћете слушати дело Постати дрво, за клавир, кларинет / бас кларинет, флауту / бас флауту, виолину и виолончело естонске композиторке Елис Весик. Попут многих аутора њене генерације Елис Весик, рођена 1986, студирала је композицију на Естонској академији за музику и драму у класама Хелене Тулве и Тоива Тулева. Након тога, усавршавала се годину дана на Конзерваторијуму у Лиону. 

Селекцију Француске представљала је Клара Јанота са композицијом Троглодитски анђели звецкају Рођена 1983. године, Јанота је заинтересована за музику као егзистенцијално, физичко искуство и сматра да би требало да се она и види и чује. Због тога, када се говори о оркестрацији, Јанота више воли да употребљава термин кореографија звука. Композиција Троглодитски анђели звецкају инспирисана је трима песмама Дороти Малој, чија је заједничка тема боравак у затвореном простору где је ваздух прашњав. У почетку се не померате, не види се ништа осим мрака, затим се полако очи навикавају на таму, почињу да се виде честице ваздуха, и сваки трачак светла сасвим мења перспективу привидно непомичног света.

Композиција Папрат Кејт Мур била је део холандске селекције. Ова британска ауторка рођена 1979. године, школовала се у Аустралији где се преселила из родног Оксфордшира, а мастер студије је завршила на Краљевском конзерваторијуму у Хагу. Композицију Папрати изводи пет гудача и пет перкусиониста. Ауторка се поигравала са звуковима насталим ударањем и превлачењем гудала тако да је тешко одредити који инструмент производи који звук. Инструментаријум укључује и литофон који су чланови ансамбла Шлахверк из Хага и Кејт Мур направили специјално за ово дело. 

Дело Земља свира II: Епидаур компоновала је Кејти Миликен. Ова аустралијска ауторка написала је низ композиција под називом Земља свира којима је покушала да оживи акустички ехо различитих топонима.

Уреднице Ксенија Стевановић и Сања Куњадић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи