Научни скупoви

Мисао и дело Љубомира Тадића – говори Јасминка Хасанбеговић

У циклусу ФИЛОЗОФИЈА КРИЗЕ И ОТПОРА: МИСАО И ДЕЛО ЉУБОМИРА ТАДИЋА четвртком ћемо емитовати снимке са истoименог научног скупа, који је ордржан 2. и 3. јуна у Институту друштвених наука у Београду. У трећој емисији овог циклуса можете слушати излагање Јасминке Хасанбеговић „Допринос Љубомира Тадића српској реторичкој теорији”.

Научни скуп ФИЛОЗОФИЈА КРИЗЕ И ОТПОРА: МИСАО И ДЕЛО ЉУБОМИРА ТАДИЋА организовали су Институт друштвених наука, Српска академија наука и уметности, Одељење за социологију Филозофског факултета Универзитета у Београду и Српско социолошко друштво, а са циљем да се на критички начин у културном и политичком контексту сагледа значај филозофског опуса и интелектуалне делатности Љубомира Тадића.

Својим излагањем Јасминка Хасанбеговић настоји да критички одреди допринос Љубомира Тадића српској реторичкој теорији, полазећи од диференцирања реторике и говорништва и томе сходног разликовања српске реторике и српског говорништва. Може се рећи да се српска реторика појављује (тек) у модерно доба с Јованом Стеријом Поповићем, те да њен развој потом обележавају дела Бранислава Нушића, Сретена Петровића, Обрада Станојевића, Љубомира Тадића, Симе Аврамовића и других, међу којима апсолутно доминира такозвана школска реторика.

Међутим, како запажа Јасминка Хасанбеговић, теоријских реторика у Срба је врло мало, па самеравање Тадићевог доприноса у српским оквирима подразумева, пре свега, поређење с резултатима Сретена Петровића, док критичка оцена значаја тог доприноса неизбежно подразумева узимање у обзир и иностраних резултата у области реторичке теорије, пре свега француских, немачких, енглеских и италијанских аутора.


Следећег четвртка, 6. јула, можете пратити излагање Богољуба Шијаковића „Природно право и просветитељство у филозофији Љубомира Тадића".

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво