Оперска сезона Еурорадија 2016/17

Ђузепе Верди: Јерусалим

Емитоваћемо снимак опере „Јерусалим” Ђузепа Вердија зебележен на представи одржаној 25. марта ове године у Валонској краљевског опери у Лијежу.

Главне улоге тумаче: Марк Лао као Гастон, Иван Тирион као Гроф од Тулуза, Роберто Скандинуци као Роже, Елејн Алварез као Елен, Наташа Ковалски као Исаура, Патрик Делкур као Папски легат, Пјетро Пичоне као Рајмон. Хором и оркестром Валонске краљевске опере из Лијежа диригује Сперанца Скапучи.

Ово Вердијево дело, премијерно изведено у Париској опери 1847. године, представља прераду његове ране опере Ломбардијци у првом крсташком рату. Наиме, Париска опера је покушавала две године да ангажује Вердија, али је композитор пристао тек у лето 1847. године и потписао уговор са кућом која је неговала специфични оперски жанр - француску велику оперу. У стисци са временом, а сматравши да његове раније опере, оне које је писао на либрета Темистокла Солере, могу лакше да се преведу у овај тип опере, Верди је посегао за Ломбардијцима изведеним 1843. године. На тај начин и Вердијев деби у Паризу, ишао је сличним путем као и они Росинија и Доницетија, који су такође своје раније опере адаптирали у француске велике опере. Уз помоћ Алфонса Ројеа и Гистава Ваеза, либретиста са великим искуством, направљена је француска велика опера на основу музике из Ломбардијаца, а сам заплет је претерпео промене имена, ликова, па чак и редистрибуцију вокалних рола. Верди је морао да напише обавезну балетску сцену, али је такође направио и захвате у структури, додао је нове делове и избацио све оно што је сматрао неуспелим, задржавши само неколицину нумера на својим ранијим местима. Опера Јерусалим је добро примљена у Паризу, али и поред тога што је формално супериорна у односу на Ломбардијце, није успела да се задржи ни на француском, ни на италијанском репетоару и данас се само повремено изводи.

Аутор емисије Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво