Мишел Фуко: Шта је критика?

Од понедељка 5. до петка 9. јуна у недељном циклусу „Студије“ можете пратити текст Мишела Фукоа „Шта је критика?“ и расправу о том тексту. С француског превела Милица Рашић.

Године 1978. француски филозоф Мишел Фуко вероватно је на врхунцу славе. У француском филозофском друштву 27. маја исте године, одржао је предавање под насловом „Шта је критика?", које ће постати један од најкоментарисанијих његових текстова.

Са неупоредивом страшћу и застрашујућом луцидношћу Мишел Фуко анализира појам Просвећености, ослањајући се пре свега на славни текст Имануела Канта „Шта је просвећеност?" и отуд извлачи такве последице да и један славан појам какав је „критика" више не остаје онаквим какав је био пре те интервенције. Пошто, најпре, утврди парадоксалан обрат, наиме да се Просвећеност и критика не поклапају сасвим, да њихови циљеви нису исти и да једно не проистиче из другог, Фуко утврђује да се критика поклапа са једним покретом слободе, наиме са тежњом људи да се не покоравају власти. Док, дакле, с једне стране у модерном добу имамо оно што Фуко назива „владавинизација" (gouvernementalisation), дакле тежња да се успостави свеобухватни систем владања и управљања становништвом, с друге имамо отпор тој тенденцији. То, не потчинити се владању, управо је критички импулс. Критиковати власт значи не потчинити јој се. Критика је, утолико, увек политичка и увек ствар слободе.

Превод Фукоовог текста појавиће се у зборнику „Шта је критика?" у издању Академске књиге из Новог Сада и Института за филозофију и друштвену теорију из Београда.

С француског превела Милица Рашић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво