Стереорама – Музика старих мајстора

Дванаест Токата Ђиролама Фрескобалдија свира Кристофер Стембриџ, чембало (Енглеска).

Слушаћемо Токате Ђиролама Фрескобалдија које свира енглески чембалиста Кристофер Стембриџ. Снимак је забележен новембра 2009. године у Атријуму Народног музеја у Београду, у оквиру шестог фестивала Чембало - жива уметност.

Дванаест токата Ђиролама Фрескобалдија, припада ауторовој првој збирци, објављеној 1615. године у Риму под насловом Токате и Партите. Збирка је посвећена Војводи од Мантове, који је Фрескобалдија позвао на свој двор. Италијански мајстор је озбиљно размишљао о одласку из Рима и прихватању положаја на двору на којем је деловао и Клаудио Монтеверди. Ипак је остао у Вечном граду, где му се убрзо пружила прилика да напредује до места оргуљаша цркве Светог Петра.

Кристофер Стембриџ је студирао језике на Универзитету у Кембриџу и музикологију на Оксфорду. Двадесет година је био предавач на Националном универзитету у Ирској, а затим се преселио у северну Италију, где сада живи. Редовно гостује на европским, руским и северноамеричким универзитетима и конзерваторијуму као концертант и предавач.

Посебна област интересовања Кристофера Стембриџа је музика за инструменте са клавијатуром италијанске ренесансе и раног барока. Поред бројних објављених теоријских радова из те области, извео је, у сарадњи са Вилардом Мартином из Пенсилваније, реконструкцију такозваног хроматског чембала које је било у употреби око 1640. године.

Уредник Зоран Стојовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво