Грамофонија - Сергеј Прокофјев: Пета симфонија

Репродукујемо албум са снимком Пете симфоније Сергеја Прокофиева сачињеним 1958. године приликом посете Леополда Стоковског Совјетском Савезу. Суделују чланови Симфонијског оркестра Свесовјетског радија. Ово издање је оригинално објавио Априлски завод, а емитоваћемо репринт са етикетом Мелодија.

Распрострањено мишљење међу дискографима, да су током Хладног рата продукције плоча на западу биле успешније од источних је умногоме оправдано и тешко се може оспорити. Међутим, совјетски продуценти су, чини се, знатно профитирали захваљујући репутацији затворености, будући да су плоче које су извозили, често биле у вези са политичким дешавањима чинивши их купцима занимљивијим од квалитетнијих западних винила. Издања Фуртвенглеровог тумачења Бетовена са краја рата која данас достижу цену већу од 600 долара, свакако су најпознатији пример такве праксе, поред дела Шостаковича која су готово на сваком албуму представљана као својеврсни симбол победе слободе и креативности над тиранијом.

Ништа мање успеха нису постигла ни издања на којима су забележена гостовања западних уметника, нарочито из САД, будући да је свако од њих имало ореол „ексклузивног". То је случај и са плочом посвећеном посети Леополда Стоковског СССР-у, која је објављена у десетак верзија, те се и даље могу пронаћи дигитална издања овог снимка на савременим носачима. Овако велика популарност се може приписати комбинацији „западни солиста - совјетски оркестар" која је била веома честа у Мелодијиним каталозима за извоз, те се уз раритетна издања совјетских виртуоза може сматрати окосницом совјетског удела на светском тржишту плоча.

Током ове турнеје која је трајала од 22. маја до 30. јуна, Стоковски је наступио у Кијеву, Москви и Лењинграду, те је поред снимка који емитујемо, забележено и његово извођење Шостаковичеве 11. симфоније којем је присуствовао и аутор. Обе плоче су снимљене на концертним извођењима.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво