Научни скупoви

Језик, књижевност, простор – говори Наташа Тучев

У циклусу ЈЕЗИК, КЊИЖЕВНОСТ, ПРОСТОР четвртком и петком ћемо емитовати снимке са истоименог научног скупа, који је одрдржан 28. и 29. априла на Филозофском факултету Универзитета у Нишу. У седмој емисији овог циклуса можете слушати излагање Наташе Тучев „Море као не-место у роману Црнац са „Нарциса””.

У студији Политичко несвесно Фредерик Џејмсон указује да на избор мора као места радње у једном броју романа и приповедака Џозефа Конрада треба гледати као на ауторову „стратегију ограничавања", то јест као на својеврсну идеолошку конструкцију која му омогућава да се дистанцира од урбаног, индустријског живота на копну и друштвених противречности које га карактеришу. Џејмсон запажа овај поступак у роману Лорд Џим, где је Џим на почетку романа приказан како са јарбола брода посматра фабричке димњаке на обали, те закључује да је море у овом Конрадовом делу „не-место" које омогућава протагонисти (као и аутору) да иступи из свих класних позиција.

У роману Црнац са „Нарциса" ова стратегија служи Конраду да стави акценат на психолошке теме и да проучи унутрашњи живот посаде брода „Нарцис". Психолошка криза, коју аутор при томе највише истиче, везана је за страх од смрти и оваплоћена је у лику Џејмса Вејта. Наташа Тучев истиче да политички садржаји ни у овом роману нису потиснути из наратива: они су и даље присутни у веродостојном приказу радног живота помораца, као и у оним аспектима заплета који се тичу Донкиновог лика и његовог подстрекивања морнара на побуну.

У сутрашњој емисији можете пратити излагање Маје Луковић „(Де)конструкција идентитета и простору другог у Набоковљевом роману Бледа ватра".

Циклус уређују Тања Мијовић и Предраг Шарчевић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи