Студије

Тери Иглтон – Култура: од Хердера до Холивуда

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ, који је на програму од 24. до 28. априла, можете слушати есеј Терија Иглтона „Култура: од Хердера до Холивуда”.

Модерни концепт културе има многе изворе. Та идеја се прославила крајем осамнаестог века као критика индустријализма, али исто тако и као оштра критика појма револуције. Отприлике у исто време она је постала кључни концепт у језику романтичарског национализма. Како је деветнаести век текао, појам културе се заплитао у дебатама о колонијализму и антропологији, али је исто тако почео да служи као замена за религијске вредности које су биле у опадању. У првим деценијама двадесетог века, култура се развијала у значајну индустрију, улазећи у свест народа на нове начине без преседана. У средњим деценијама истога века она је постала витални фактор у новим облицима политичког конфликта, један феномен који је искрснуо у наше време под маском мултикултурализма и политике идентитета. Разматрању поменутих проблема биће посвећен текст Терија Иглтона „Култура: од Хердера до Холивуда".

Есеј је првобитно објављен и књизи Culture коју је 2016. објавила издавачка кућа Yale University Press. На српском језику ова студија ће се појавити у издању Клиа.

С енглеског превео: Ђорђе Кривокапић.

Уредник емисије: Немања Митровић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара