Студије

Александер Фјут: У власти привида

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ, који ћемо емитовати од 17. до 20. априла, можете слушати одломке из књиге Александера Фјута „У власти привида".

Пољски историчар књижевности, књижевни критичар и есејиста, Александер Фјут, рођен је 1945. године. Радио је као професор на Катедри за пољску књижевност у Института за полонистику на Јагелонском универзитету у Кракову. Највише се бави проучавањем дела Чеслава Милоша и писцима XX века, књижевношћу Средње Европе, питањима на граници књижевности и психологије, а такође, социологије, антропологије, науке о религији и томе слично.

Још давне 1985. године издавачка кућа „Дечје новине" објавила је књигу Еве Чарнецке и Александра Фјута Разговори са Чеславом Милошем. Због Милошеве популарности код нас ова књига није остала незапажена. Деведесетих година преводе Фјутових есеја радо су објављивали наши часописи и новине (Мостови, Повеља, Градац, Књижевне новине, Данас, а пре свих Трећи програм Радио-Београда). Издавачка кућа Албатрос Плус 2011. године објавила је избор есеја Александера Фјута, под насловом Ни Запад, ни Исток, а две године потом Пркосни аутопортрет Чеслава Милоша. Ускоро ће се у истој издавачкој кући појавити књига есеја Александера Фјута У власти привида, из које емитујемо поглавља под насловима „Разумети катастрофу" и „Да ли је Европа илузија?".

 

Књига У власти привида, чији је оригинални наслов „We wladzy pozoru", штампана је у Кракову 2015. године у издавачкој кући Ksiegarnia Akadeicka.

Превела с пољског Љубица Росић.
Циклус приредили Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи