Студије

Карл Густав Јунг: Практична применљивост анализе снова

У циклусу СТУДИЈЕ, који емитујемо од понедељка 3. до петка 7. априла, можете слушати излагање Карла Густава Јунга „Практична применљивост анализе снова”, из 1931. године и текст „Терапеутска вредност абреакције” из 1921. Са немачког и енглеског превела Александра Костић.

Иако признаје да је анализа снова у терапији веома спорна тема, Јунг не одустаје од покушаја да изнађе практичне учинке анализе. Када снови не би били израз подсвесног, примећује Јунг, они не би били друго до lusus natureae, бесмислена накупина раздробљених остатака дана. Овако, снови су израз нашег сопства, а на аналитичару је да техником тумачења пронађе њихов смисао, да ишчита поруке које нам они преносе. Упућујући на низ примера из сопствене птраксе, али и из праксе других психоаналитичара, Јунг убедљиво показује да нам снови дају богат материјал само у оној мери у којој се не одвајамо од свакодневног искуства.

У тексту „Терапеутска вредност абреакције” Јунг развија теорију неуроза коју су поставили Бојер и Фројд. Кључни појам у тој теорији је, наравно, траума. Са себи својственом луцидношћу Јунг трауме тумачи из перспективе оних који се опиру доласку до узрока трауме, анализирајући, пре свега, механизме отпора. Ти механизми отпора сабирају се у комплексима који се, пише Јунг, тирански намећу свести. Да ли је, пак, могуће доћи до трауме и у аналитичком поступку је превазићи, зависи пре свега од понављања доживаљаја који је до трауме довео. У узбудљивом извођењу психоаналитичар на видело иноси читав низ мотива са којима се, у заједничком раду, суочавају и пацијент и аналитичар.

Чита Марица Милчановић
Уредник Иван Миленковић





Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи