Научни скупoви

Homo aestheticus – говори Никола Танасић

У циклусу HOMO AESTHETICUS четвртком емитујемо снимке са истоименог научног скупа који је, у организацији Естетичког друштва Србије, одржан 22. и 23. децембра у Заводу за проучавање културног развитка у Београду. У дванаестој емисији овог циклуса можете слушати излагање Николе Танасића „Облик и суштина – истраживање античког појма лепог на темељима Аристотелове Метафизике”.

Овогодишњи, 36. научни скуп Естетичког друштва Србије одржан је у оквиру Децембарске недеље естетике, када је, осим излагања учесника о теми homo aestheticus-а, уприличено и представљање радова чланова и чланица овог удружења, и то не само као естетичара, филозофа и теоретичара уметности, већ и као аутентичних стваралачких личности.

Склоност ка естетском одношењу према стварности једно је од иманентних и изворних људских својстава, што је примећeно још у раној грчкој филозофији. Као што се човек може посматрати као homo sapiens, homo politicus, homo economicus ili homo ludens, тако може бити промишљан и као homo aestheticus. Чак се намеће утисак да је човеково бивствовање, посебно данас, радикално одређено естетским - у смислу изгледа, појавности, спољашњости. У таквом свету пред естетиком и уметношћу намећу се многи изазови, на које ће указати и учесници овог научног супа.

Следећег четвртка, 30. марта, можете пратити излагања Уне Поповић „Естетско искуство природе и савремени човек" и Марка Новаковића „Шта је Homo aestheticus?".

Уредница циклуса Тања Мијовић.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво