Студије

Часлав Копривица: Ванредно стање у маргиналном свијету живота

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ можете слушати текст Часлава Копривице „Ванредно стање у маргиналном свијету живота. Размишљања о херменеутици ситуације Милета Савића”.

Непристојно ретко се догађа да домаћи теоретичари коментаришу текстове својих колега. Часлав Копривица је, утолико, направио освежавајући искорак тиме што се, у својој студији ослонио на дело прерано преминулог филозофа Милета Савића.

У тексту „Ванредно стање у маргиналном свијету живота. Размишљања о херменеутици ситуације Милета Савића Копривица проблематизује однос маргине и периферије полазећи од онога што назива херменеутиком маргине. Маргина се, дакле, одређује пре свега својим односом према центру, али то не значи да маргина не поседује и упоришта која су, мање или више, независна од центра. На месту напетости између зависности од центра и аутономне позиције развија се специфична хеменеутика која мора да захвати оба та момента. Оно, дакле, што је предмет рефлексије појављује се, у истом гесту, и као оно што рефлексију покреће, те се и у овој перспективи оцртава херменеутички круг: измицање из контекста изнова води контекстуализацији, с тим што херменеутички кругови више образују спиралу него затворени круг.

Проблематизујући, дакле, однос центра и маргине Копривица изводи и политичке последице које се крећу у распону од односа колонизатора и колонизованог, до, готово, метафизичке превласти центра. Но, отпори центру су такође конститувни за маргину што, наравно, доводи до нових заплета с којима се Часлав Копривица, на себи својствен начин, носи у овој студији.

Уредник емисије Иван Миленковић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се