Музеј звука

Дела Антоана Биноа

Иако је написао бројне мотете и духовне композиције, Биноа је посебан углед стекао као композитор световних шансона. На бургундски двор дошао је 1467, након што је две године радио у Туру, где је постао близак пријатељ Јоханеса Окегема. О овом сведочи мотет In Hydraulis посвећен тадашњем бургундском војводи који ће ускоро постати познат као Шарл Смели. Биноа, је уз Хеина ван Гизегема био члан најужег круга војводиних слуга који се састојао од певача његове капеле, послужитеља и собара. У том својству био је уз Шарла и током његових похода на Нојс, као и приликом катастрофалног пораза код Нансија, где је бургундски војвода изгубио живот 1477. године. Биноа је и наредних пет година остао на бургундском двору, али су његове активности током последња деценија живота остале непознате. Зна се само да је у тренутку смрти, 1492. године, био запослен у цркви Светог Спаса у Брижу.

Биноа је био изузетно утицајна фигура у музици друге половине 15. века. Писао је како световну, тако и духовну музику, те су иза њега остале две кантус фирмус мисе, осам мотета, антифони, секвенце, као и веома популарне шансоне и ронда. Његов стил означава прелаз са нешто једноставнијих текстура Дифаја и Беншоа, ка потпуној доминацији имитационог контрапункта у делима Жоскена и Гомбера.

У емисији ћете, између осталог, чути једну од његове две сачуване мисе под називом O crux lignum triumphale. Кантус фирмус се налази у тенорском гласу и поседује увек исте нотне вредности, али због промене метра, стиче се утисак да је тема изложена у четири различита темпа.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво