Хроника Трећег програма

Можете слушати текст Ане Тасић „Музика као пут до слободе”, написан поводом филмског фестивала Седам величанствених, као и осврт Николе Живановића на роман Тарјеја Весоса „Птице”.

Тринаести Фестивал европског дугометражног документарног филма Седам величанствених одржан је од 1. до 7. фебруара у Центру Сава у Београду. У свом тексту Ана Тасић се посебно осврће на немачко остварење Козиме Ланге Hello, I Am David – Путовање са Дејвидом Хелфготом и на ирски филм Ниасе Ни Кинон и Дејвида Рејна In Loco Parentis. Поред тога што је у оба филма приказана ослобађајућа улога музике у свакодневном животу, и један и други документарац у свом фокусу имају однос брачних партнера и њихову блискост.

Протагониста остварења Hello, I Am David – Путовање са Дејвидом Хелфготом широј публици је познат као јунак филма Скота Хикса Сјај. Некада врло талентовани пијаниста који је у младости доживео нервни слом, Дејвид Хелфгот је провео у психијатријским болницама чак једанаест година, али се захваљујући исцелитељској моћи музике и подршци супруге Гилијан, ипак вратио у реалан свет и поново почео да наступа. Филм је снимљен током његове турнеје са Симфонијским оркестром из Штутгарта, уз откривање различитих слојева Хелфготове сложене личности.

Ирски филм In Loco Parentis заправо је посматрачки документарац који прати годину дана живота и рада у једној основној школи недалеко од Даблина. Јунаци филма су Џон и Аманда Лејден који већ 46 година раде и живе у школи, подучавајући децу од седам до тринаест година.

* * *

Издавачка кућа Дерета из Београда недавно је објавила роман Тарјеја Весоса Птице, у преводу с норвешког Ратке Крсмановић Исаиловић. Прича прати Матиса, тридесетосмогодишњака који има ум детета, који је неспособан да мисли и ради, а у разговорима увек испада будаласт. Међутим, ова прича није једнодимензионална – Весосов роман је вођен тако да се аргументи који противрече Матисовој глупости све време сударају са онима који је потврђују, па се чак и сваки његов чин може сматрати и будаластим и не. То је заправо прича о тражењу сопственог места у свету, која тиме што је испричана из перспективе једног оваквог лика само изгледа видљивијe и једноставнијe, а једноставност је кључно обележје Весосовог стила, коментарише Никола Живановић.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи