Савремена српска музика

Композиције Марка Никодијевића

Емисију у којој сваког уторка представљамо дела домаћих аутора, вечерас посвећујемо остварењима Марка Никодијевића, композитора који последњих година живи и ради у Немачкој.

Овај аутор, рођен 1980. године у Суботици, завршио је Одсек за композицију и оркестрацију на Факултету музичке уметности у Београду 2003. године, студирајући у класама професора Срђана Хофмана и Зорана Ерића. По завршетку студија, стручно усавршавање наставио је на Високој школи за музику у Штутгарту у класи Марка Стропе. Марко Никодијевић је један од најуспешнијих аутора млађе генерације на европској музичкој сцени - његова дела су награђивана на престижним такмичењима попут Гаудеамусове музичке недеље, на којој је 2010. године освојио Прву награду, потом Међународној трибини композитора, где је 2009. године његово остварење Блек бокс похваљено у обе категорије, као и Бранденбуршком музичком бијеналу. Након што је 2005. године добио награду "Франц Лист", био је ангажован као стални композитор у Вајмару, а добитник је и државних стипендија немачких покрајина Баден Виртемберг, Мекленбург-Западна Померанија и Доња Саксонија. Никодијевић је током 2012-2013. године био добитник стипендије Сите интернасионал дез-Ар у Паризу, коју додељује Савезна Република Немачка. Такође, 2013. године био је један од тројице добитника престижне награде фондације Ернст фон Сименс, а 2014. Немачке композиторске награде у категорији „Промоција новог талента".

Последњих година његове композиције су биле извођене на фестивалима попут Дана нове камерне музике у Витену, фестивалу у Донауешингену, Варшавској јесени, а међу посебне успехе убрајају се извођење композиције Цветић, кућица. la lugubre gondola коју су у априлу 2014. године интерпретирали Лондонски филхармонијски оркестар и диригент Владимир Јуровски, као и поруџбина опере Вивије: ноћни извештај којом је исте године отворено минхенско Бијенале.

На почетку вечерашње емисије чућете снимак премијерног извођења једног од најновијих Никодијевићевих остварења - композицију Absolutio, која је настала као заједничка поруџбина Старе опере у Франкфурту и Симфонијског оркестра Франкфуртског радија.

Поред ове композиције, чућете и остварења Цветић, кућица. la lugubre gondola и Ге-Ха-Бе/агрегат игре.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво