Опере - Ђузепе Верди: Дон Карлос

Слушаћете снимак критички хваљене поставке Вердијевог „Дон Карлоса” забележен у јуну 2016. године у Сан Франциску. Главне улоге тумачили су: Мајкл Фабијано као Дон Карлос, Ана Марија Мартинез као Елизабета, Надиа Марстева као принцеза Еболи, Маријуш Квјечењ као Родриго, Рене Папе као краљ Филип и Андреа Силвестрели као Велики Инквизитор. Хором и оркестром опере у Сан Франциску дириговао је Никола Луизоти.

Ова петочина опера, најдужа у Вердијевом опусу, настала је као поруџбина Париске опере, а компонована је на либрето Камија ди Локла и Франсоа Жозефа Мерија, према драмском комаду Дон Карлос Фридриха Шилера. Прича је заснована на догађајима из шпанско-француске историје 16. века, односно на уговореном браку између шпанског принца Карлоса и Елизабете Валоа, која је због промењених политичких околности након мировног споразума којим је окончан Италијански рат од 1551. до 1559. године, морала да се уда за Карлосовог оца Филипа II.

У емисији ћете слушати Дон Карлоса у верзији из 1886. године која има пет чинова и написана је за извођење у Модени. У овој верзији поново је укључен првобитни први чин у Фонтенблоу, али су изостављени балети. Ова паритура познатија је данас као италијански Дон Карлос.

Уредник Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво