Век хармонике – Интерпретације Џозефа Петрича

У емисији која је на програму у недељу, 15. јануара, слушаћете снимак са концерта који су хармоникаш Џозеф Петрич и обоиста Норманд Форгет одржали у Елџину, на југо-западу Квебека, 4. августа 2011. године. На програму су била дела Мориса Равела, Витолда Лутославског, Беле Бартока и Антоњина Дворжака.

Овај концерт-мајстор, музиколог и продуцент, каријеру је започео са ансамблом Арејмјузик из Торонта, а амерички деби имао је 1986. године у Кенеди центру у Вашингтону. Репертоар Џозефа Петрича обухвата дела из различитих епоха, од барока и периода романтизма до савремене музике. Посебно су важне његове сарадње са значајним савременим ауторима, међу којима су Софија Губајдулина, Лучано Берио, Маурицио Кагел, Тошио Хосокава и Арне Нордхајм, током којих је настало преко 200 дела за хармонику. Захваљујући овим колаборацијама са авангардним ауторима, Петрич је поставио основу новој хармоникашкој извођачкој пракси која је укључивала електро-акустичну уметност, живу електронику и видео рад, као и мултумедијална театарска остварења.

Као солиста, Петрич је наступао у неким од најзначајнихих концертних дворана са обе стране Атлантика. Добитник је награда британског Радија Би-Би-Си и Си-Би-Ес националног емитера Канаде, а до сада је снимио 32 албума. Поред соло каријере, посвећен је и камерној музици: наступа са џез саксофонистом Дејвидом Мотом, као и са саставима Петрич-форгет дуо, Дуо Контепора, бројним гудачким квартетима и симфонијским оркестрима.

О томе колико је Петрич признат као хармоникаш у свету музике говори и податак да је поводом 75. рођендана Лучана Берија, 2000. године, био позван да изведе комплетне Секвенце овог композитора са оркестром Бостонска симфонија. Концерт је трајао четири сата, а одржан је на Танглвуд фестивалу у Бостону.

Уредница емисије Марија Вуковић

 



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи