Оперска сезона Еурорадија 2016/2017

Игор Стравински: Живот развратника

Снимак опере Живот развратника Игора Стравинског остварен је 9. априла 2016. године у Финској националној опери у Хелсинкију. Улоге тумаче: Хана Рантала као Ен Трулав и Стив Дејвислим као Тома Рејквела. Коит Соасеп наступа као Енин отац, Трулав. Јако Кортекангас је Ник Шедоу, Мерле Силмато је Мајка Гуска, мадам у борделу, а Паиви Нисула тумачи лик Туркиње Бабе, док је Јуха Ескелинен чувар луднице Бедлам. Хором и оркестром Финске националне опере диригује Еивинд Гулберг Јенсен.

Изложба истоименог циклуса слика енглеског уметника из XVIII века Вилијама Хогарта, инспирисала је Стравинског да се окуша у компоновању оперског дела. Повезао се са познатим британским песником Вистаном Хјуом Одном, иначе и Бритновим сарадником, који је написао либрето. У овом делу Стравински је тежио откривању односа између уметниковог несвесног, његове судбине и моралних вредности.

И поред тога, Живот развратника је добио негативне критике на премијери у театру Ла Фениче 1951. године. Но, касније сценски је упризорена више него било које друго оперско дело настало после Пучинијеве смрти, поставши саставни део репертоара великих оперских кућа. Опера Живот развраника је неокласично дело и формално је обликована као опера са "нумерама" - са јасно заокруженим аријама и ансамблима које одвајају речитативи.

Сиже опере: Ен и Том су заљубљени пар, али је Енин отац сумњичав према изабранику своје ћерке, који без труда жели да стекне богатство. Како би оповргао то мишљење, Тому прискаче у помоћ његов алтер-его Ник Шедоу који му нуди погодбу: добиће жељени новац, али ће за годину дана морати да отплати свој дуг. Испоставља се да Ник Шедоу није само Томов мрачни двојник, већ и персонификација ђавола који заводи наивне и грамзиве. Стиже изненадна вест да је Том добио богатство од непознатог рођака, због чега мора да оде у Лондон. Тамо се младић предаје разврату у јавној кући Мајке Гуске.

У међувремену, Ен верно чека свог вереника који јој се не јавља. Ник Шедоу говори Тому да једино одбацивање свих друштвених норми доноси срећу, те га наговара да се ожени женом са брадом, Туркињом Бабом. Ен долази Тому у посету и остаје запањена када угледа Томову супругу. Он схвата да је погрешио и жели поново да освоји своју бившу вереницу. Годину дана је на измаку и Ник Шедоу се враћа да наплати дуг, односно да узме Томову душу. Једино што може да спаси развратника је да у карташкој игри са ђаволом погоди полеђину карата. Он то и чини. Ник Шедоу губи битку, али одлазећи узима Томов разум. Том завршава у лудници, уверен да је Адонис који је пронашао своју Венеру, када га из самилости посети несрећна Ен.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво