Метрополитен опера у Њујорку – Сезона радијских преноса 2016/2017

Директан пренос из Метрополитен опере – Ђакомо Пучини: Манон Леско

У суботу, 3. децембра, од 18:30, на таласима Радио Београда 2 и 3, Пучинијевом опером "Манон Леско" започињемо нову сезону директних радијских преноса из Метрополитена.

У насловној роли наступиће Ана Нетребко, која свом импозантном репертоару у Метрополитен опери ове сезоне додаје и трагичну улогу Манон Леско. Марсело Алварез дебитује у Метрополитену ове сезоне као опсесивни љубавник Де Грије. Њима се придружује и Кристофер Малтман, у улози брата Манон Леско, као и Бриндли Шерат, као Жеронт, њен богати времешни љубавник. Хором и оркестром Метрополитен опере диригује Марко Армилиато.

Овим наступом, Ана Нетребко први пут у Северној Америци тумачи насловну улогу у опери Манон Леско. Претходно ју је певала у Римској опери, на Фестивалу у Салцбургу, а раније ове године и у Баљшој театру у Москви. Од свог дебитантског наступа 2002. године у Метрополитену, када је тумачила лик Наташе у остварењу Рат и мир Сергеја Прокофјева, ова руска уметница је певала 17 рола у поменутој оперској кући, укључујући и најскорије остварење: Леонору Вердијевог Трубадура, Лејди Магбет у Вердијевој опери Магбет, као и насловну улогу Метове премијере Јоланте Петра Чајковског. Током предстојеће сезоне, Нетребко ће се поново појавити као Татјана у Евгенију Оњегину, и то у Метрополитену, као и у Париској опери, потом као Виолета у Травијати, у миланској Скали, те као Лејди Магбет у Баварској државној опери, Леонора у Трубадуру, у Бечкој државној опери, а певаће и на гала концерту поводом 50-годишњице Метрополитена у Линколн центру.

Марсело Алварез оствариће радијски деби као Де Грије. Аргентински тенор је до сада остварио 120 наступа у Метрополитену, кроз 16 рола, од којих је најскорија улога Калафа у Пучинијевој Турандот, потом водећа тенорска улога у Маскањијевој Кавалерији и Леонкаваловим Пајацима, као и насловна рола у опери Андреа Шеније Ђордана, улога Радамеса у Вердијевој Аиди. Током предстојеће сезоне, он ће певатии Дон Хозеа у Бизеовој Кармен, након чега следе ликови Каварадосија у Тоски, на Баден-Баден фестивалу, те Густава Трећег у Вердијевом Балу под маскама у Циришкој опери.

Баритон Кристофер Малтман тумачио је улогу Лескоа у Ковент Гардену. Свој дебитантски наступ у Метрополитену остварио је 2005. године у Штраусовој Аријадни на Наксосу, након чега су уследиле четири улоге у овој оперској кући: Силвија у Пајацима, Папагена у Чаробној фрули, Ајзенштајна у Штраусовом Слепом мишу, те Фигара у Росинијевом Севиљском берберину. Ове зиме, поново ће певати Папагена у Метовој празничној изведби Чаробне фруле.

Бас Бриндли Шерат је свој дебитантски наступ у улози Жеронта остварио током прошле сезоне, у новој Метовој продукцији опере Манон Леско. Први пут је наступио у Метрополитену 2015. године као Трулав у опери Живот развратника Игора Стравинског. Сарадње са другим оперским кућама укљућују тумачење лика Сарастра у Чаробној фрули, у Бечкој државној опери, Креона у Шарпантјеовој Медеји, те Фијеска у Вердијевом остварењу Симон Боканегра, у Енглеској националној опери, као и Спарафућила у Вердијевом Риголету, те Слепог певача балада у Бритновој опери Глоријана, у Ковент Гардену. Током ове сезоне, наступиће и као Клагарт у Бритновом остварењу Били Бад, у Театру Реал у Мадриду.

Марко Армилиато је од 1998. године предводио преко 380 изведби у Мету, а опером Манон Леско диригује први пут у овој оперској кући, у сезони 2016/17. Од скорашњих наступа, поред многих других оперских кућа, издвајамо Армилиатово дириговање у Бечкој државној опери, Лирској опери у Чикагу и Циришкој опери. Овај италијански диригент моћи ће да се види у Мету на челу извођења опера Аида, Боеми и Сирано де Бержерак.

 *     *     *

Пучинијева четворочина опера Манон Леско, настајала у периоду од 1890. до 1903. године, заснована је на роману Антоана Франсоа Превоа Прича о витезу де Гријеу и Манон Леско из 1731. године. Прво извођење овог остварења било је 1. фебруара 1893. године у торинском театру Ређо. Била је то трећа по реду опера, а први велики успех Ђакома Пучинија. У Метрополитену је први пут изведена 18. јануара 1907, у присуству самог Пучинија. Насловну улогу је тумачила Лина Каваљери, витез Де Грије је био Енрико Карузо, а улогу Лескоа је певао Антонио Скоти.

 *     *     *

У првој паузи емитоваћемо разговор диригента Антонија Папана и Шона Рафертија, сарадника часописа Грамофон, који је припремила Горица Пилиповић. У другој паузи чућете најаву наредног преноса из Метрополитен опере, који ће 10. децембра реализовати музичке уреднице Трећег програма Радио Београда. Тада ће на програму бити опера Љубав издалека, савремене финске композиторке Каије Саријахо.

Радијски пренос опере Манон Леско реализују музичке уреднице Радио Београда 2 Маја Чоловић Васић и Зорица Премате.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи