Рефлексије

Дино Буцати и Giro d'Italia

У емисији РЕФЛЕКСИЈЕ можете слушати есеје Дина Буцатија „Гласови с трибина свуда око Етне” и „Ни Копи ни Бартали нису се зауставили у Еболију”” који су објављени у књизи Dino Buzzati al Giro d'Italia.

Када се пише о бициклизму најчешће се у први план стављају бол и способност такмичара да се тај бол издржи. Нема ничега нетачног у таквом погледу на овај спорт, нарочито када су у питању три Grand Toura (Италија, Француска, Шпанија) који се одржавају током календарске године. Сваки од њих траје тачно 23 дана, има 21 етапу, више од 2000 километара, а поредак у генералном пласману се увек одлучује у Алпима, Пиринејима или Доломитима. Међутим, питање и даље остаје: да ли овај спорт нуди још нешто осим слављења људске способности да се издрже различите недаће?

Чувени италијански књижевник Дино Буцати је 1949. године извештавао за Corriere della Sera са 32. Gira. Значај његових есеја, који се сада први пут појављују у преводу на српски језик, не налази се само у књижевном транспоновању легендарног ривалства између Фауста Копија и Ђина Барталија, већ у њиховом указивању на лепоту бициклизма коју бол и патња чине невидљивим за обичне гледаоце.

С италијанског превео: Дејан Илић.
Уредници: Сања Куњадић и Немања Митровић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво