Рефлексије

Кристофер Финск: Место пријатељства

У циклусу РЕФЛЕКСИЈЕ можете слушати текст Кристофера Финска „Место пријатељства: Морис Бланшо и Робер Антелм”.

Место пријатељства” Кристофер Финск започиње разматрањем кратког Бланшоовог текста „У надзираној ноћи” који је посвећен Роберу Антелму. Поредећи овај текст са ”L' amitié” посвећеним Жоржу Батају, Финск испитује статус пријатељства у делу Мориса Бланшоа, али и везу између пријатељства и писања. Бланшоово разумевање пријатељства биће повезано са реченицом која се увек изнова јавља у његовим делима tout s'efface, tout doit s'effacer и која се не односи само на неумитну природу времена, већ превасходно на прекид у времену који укида поредак успостављен логосом или сећањем. Бланшоова медитација о неопходности која лежи у кретању брисања заправо нас не усмерава ка схватању писања као неке врсте оживљавајуће фигурације, него ка једном новом осећању одговорности који се не односи само на пријатељство већ и на потврђивање права које се односи на фикцију.

Кристофер Финск је амерички филозоф и декан Одељења за филозофију, уметност и критичку мисао у оквиру The European Graduate School. Од 1981. до 2004. Финск је предавао на State University of New York у Бингамтону, а 2004. основао је Центар за модерну мисао Универзитета у Абердину.

Финск важи за једног од најутицајних проучавалаца дела Мартина Хајдегера и Мориса Бланшоа и до сада је објавио следеће књиге: Last Steps: Maurice Blanchot’s Exilic Writing (2013), The Claim of Language: A Case for the Humanities (2004), Infant Figures: The Death of the Infans and Other Scenes of Origin (2000), Language and Relation: …that there is language (1996), и Heidegger: Thought and Historicity (1986). У припреми се налази његова књига о Филипу Лаку-Лабарту под насловом Phrase.

Са енглеског превела Тијана Тропин
Уредник Немања Митровић

Рефлексије

Autor:
Уредници Трећег програма

У емисијама РЕФЛЕКСИЈЕ читамо есеје или научне чланке домаћих и страних аутора. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво