Биографије

Манфред Митермајер: Томас Бернхард. Биографија

У недељном циклусу БИОГРАФИЈЕ, од понедељка 17. до петка 21. октобра, можете слушати одломке књиге Манфреда Митермајера „Томас Бернхард. Биографија”, у преводу с немачког Реље Дражића.

Томас Бернхард један је од највећих европских писаца двадесетог века. Да је реч о несвакидашњој појави знало се и за његова живота, још од првих његових романа и драма, али су једнако снажни били и отпори који су пратили објављивање тих романа и инсценацију драма. Готово све што је написао прелазило је у књижевно-политички скандал и готово све што је написао уписује се у сам врх светске књижевности. Узбудљив колико и његови списи био је и Бернхардов живот.

Манфред Митермајер, изванредан познавалац Бернхардовог дела и његовог живота, показује парадокс који се, у писању биографија, први пут јасно појавио у Прустовом животу. Наиме, на први поглед Прустов је живот био једноличан, готово без иједне авантуристичке црте, али његове се биографије читају као узбудљиве пустоловне приче. До данас тумачи се нису сложили због чега је тако, а са Бернхардом се иста дилема појављује у готово идентичним облицима. У детињству обележен ратом и љубављу према деди, у младости обележен тешком болешћу, у зрелом животу обележен најдубљим неразумевањем средине, отпорима и притисцима, али и огромном славом, Томас Бернхард се показује управо као савршена и захвална тема за писање биографије.

До сада већ постоји неколико Бенхрадових биографија, неке су написане и на не-немачким језицима, али Митермајерова је, до сада, најисцрпнија. Исцрпност, међутим, не значи и досаду. Напротив. Када Митермајер потанко наводи Бернхардове приходе и расходе, то је од изузетног значаја за разумевање компликоване Бернхардове личности, али је и биографски оправдано јер ћемо, ако верујемо да нам пишчев живот може нешто рећи о његовом делу, да проникнемо у неке од Бернхардових ликова. Истовремено, Митермајер показује на колико је личности био поцепан Бернхард, шта се у њему мешало и сустицало, показује колико је, у исто време, био привлачан и одбојан, истовремено шармантан и одбојан, човек који је највише волео самоћу, али није могао без људи.

Бернхардову биографију објавиће издавачка кућа Нојзац из Новог Сада.
Чита Марица Милчановић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво