Књига за слушање

Ален Гинзберг и Џек Керуак: Изабрана писма (8)

Током октобра у овом циклусу, који редакција Трећег програма реализује у сарадњи са издавачком кућом Clio, можете пратити „Изабрана писма” Алена Гинзберга (Allen Ginsberg) и Џека Керуака (Jack Kerouac), у избору и преводу Мухарема Баздуља.
„Једног дана ће писма Алена Гинзберга Џеку Керуаку расплакати Америку” – рекао је Керуак Лоренсу Ферлингетију (1961).

Књига коју ћете слушати наредних неколико недеља превод је изабраних писама Џека Керуака и Алена Гинзберга из издања The Letters, које су 2010. године приредили Бил Морган и Дејвид Станфорд. Керуак и Гинзберг почели су да се дописују 1944. године, у време када је први имаo двадесет две, а други само осамнаест година. Дописивање је трајало пуних двадесет година, све до 1963. По речима Мухарема Баздуља, преводиоца и писца предговора за ово издање, преписка показује колико су обојица од ране младости посвећени животу и књижевности, колико много читају и колико им значи поезија, колико полажу на важност животног искуства, колико им је стало дo ближњих и до пријатеља, колико верују у себе, готово до нивоа осећања да имају посебну мисију, мисију да измене америчку књижевност. Исповедају се један другом што аутопоетички, што о љубавним искуствима, што о деловању опијата. Понекад се и споречкају, углавном због повређене сујете, али брзо се мире. Учесталост писама веома варира, често и у зависности од тога колико времена проводе заједно. У недељама и месецима кад се интензивно друже, писма су само зачин разговорима. Кад су раздвојени, писма замењују разговор.

Обојица много путују, па су писма повремено и путописи. Обојица су песници и кад покушавају да не буду, па су писма понекад налик на поеме. Такође, у овим писмима срећемо читаву плејаду значајних и мање значајних писаца и уметника који су обележили америчку и глобалну сцену друге половине двадесетог века. У том смислу ова књига представља и својеврсну уметничку хронику првих деценија након завршетка Другог светског рата.

Негде између дневника, радне свеске у четири руке, те фрагментарне аутобиографије у дуету, Изабрана писма су књига која пластично открива како је истински песник увек песник, можда и најизразитије кад покушава да то не буде, кад не замишља никакву публику, кад се обраћа једној конкретној особи, свом пријатељу, брату по сновима, патњи и спознаји.

 

Гинзбергова писма чита Дејан Ђуровић, Керуакова Александар Божовић, а уредничке белешке и коментаре из оригиналног издања Марица Милчановић.

Уредник: циклуса: Предраг Шарчевић

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се