Из архиве Радио Београда

Емитујемо снимак концерта који је Сони Ролинс одржао 12. новембра 1974. године на Београдском џез фестивалу. У хали Пионир са Ролинсом су наступили Руфус Харли, сопран саксофониста и гајдаш, Јошиаки Масуо – гитара, Џин Перла – контрабас и Дејвид Ли – бубњеви.

Ово је била прекретница, када је уместо дотадашњих реприза Њупорт фестивала Дом омладине представио Београдски џез фестивал. У најави овог догађаја, у дневном листу Политика од 8. новембра писало је: „Уместо Њупорт џез фестивала, једног од најчувенијих те врсте у свету, пред београдском публиком, у хали Пионир, од 12. до 15. новембра одржаће се први Београдски џез фестивал". Селектор Александар Живковић сматрао је да, по вредностима које ће пружити, Београдски џез фестивал неће бити ни по чему испод дотадашних реприза Њупорта, те да ће програмски бити интернационалнији, а тиме и занимљивији. Заправо, тадашњи организатори желели су да рефлектују сва збивања у светском џезу уместо да буду само једна од експозитура на којој се презентују амерички музичари. Тако су, те 1974. године, уз групе из Сједињених Америчких Држава наступили и уметници из Чехословачке, Мађарске, Пољске, Немачке и Југославије.

У периоду припрема овог фестивала дошло је и до великих прекретница у саставу и деловању градских институција. Организација Заједница културе Београд одлучила је да намени озбиљна средства за фестивал, што је значило и формирање Програмског савета од 26 чланова, којим је председавао композитор Војислав Костић.

Уредница Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво