Стереорама – Поноћни концерт

Поноћни концерт Стереораме испуниће интерпретације америчког диригента Јуџина Ормандија и Симфонијског оркестра Филаделфије.

Диригент и виолиниста Јуџин Орманди рођен је 1899. године у Будимпешти где је и завршио студије. У Америку је отишао 1921. године, а међународну славу стекао је као вишедеценијски шеф Симфонијског оркестра Филаделфије. Са овим ансамблом завредео је три Златне плоче и две награде Греми. Своју сарадњу са Филаделфијским оркестром започео је 1936. године, као асистент Леополда Стоковског. После две године постао је музички директор и шеф диригент ансамбла. На његовом челу био је све до 1980. године, гајећи специфичан легато стил извођења, по којем су његове интерпретације постале препознатљиве. Многи критичари, а највише колега–диригент Ленард Бернстајн, замерали су му да његов оркестар на исти начин изводи све ауторе из потпуно различитих епоха, но то није помрачило њихову славу. Током четрдесетчетворогодишњег рада са Симфонијским оркестром Филаделфије, Орманди је изводио (само у Филаделфији) 100 до 180 концерата годишње.

У извођењу Симфонијског оркестра Филаделфије и диригента Јуџина Ормандија слушаћемо дело једног мајстора инструментације које добро приказује квалитете оркестра: Симфонијску свиту Оторина Респигија под насловом Црквени витражи. Четири става свите, засновани на Респигијевим клавирским обрадама грегоријанских напева, у оркестарској верзији носе наслове: Бег у Египат, Арханђео Михајло, Јутрења Свете Кларе и Гргур Велики.

Уследиће затим свита америчког композитора Фердеа Грофеа, инспирисана спектакуларном лепотом кањона реке Колорадо у Аризони. Њен наслов је Пет слика Великог кањона, а наслови појединих ставова-слика су: Излазак сунца, Обојена пустиња, На стази, Залазак сунца и Провала облака.

Аутор: Зоран Стојовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво