Музика вива – Дела Мери Келикс

Британска композиторка Мери Келикс, рођена је као Шантал Пасамонт 1970. године у Дурбану у Јужној Африци.

Каријеру је започела у области електронске музике, а потом је ушла и у свет класичне музике што јој је донело сарадњу са Симфонијетом из Лондона и бројним фестивалима који се баве презентовањем савремене уметничке музичке продукције.

Мери Келикс је одувек била фасцинирана звуком, његовом онтолошком димензијом, али и његовим материјалним физичким квалитетима, те је посматрајући ширу слику света музике тежила да га интегрише у контекст мултидисциплинарног приступа и технолошких иновација. Њена дела поручивале су водеће културне институције, фестивали и ансамбли међу којима су поменута Симфонијета из Лондона, Краљевска Шекспирова компанија, ансамбли Bang on a Can и Alarm Will Sound, Фестивал у Олброу, Међународни фестивал у Манчестеру и различите уметничке галерије и музеји. Мери Келикс је добитница бројних награда и признања културних и уметничких институција у Великој Британији и Европи, а 2012. године је направила своју прву звучну скулптуру Ништа није записано у камену која је била поруџбина градоначелника Лондона и Оксфордског центра за савремену музику као део културног програма Олимпијаде у Лондону.

Вечерас ћете прво слушати композицију Нуну, из 2002. године која је оригинално настала као поруџбина Природњачког музеја из Женеве, због чега је Келиксова укључила у њега и звучни запис зујања оса и других инсеката. Дело је премијерно изведено у Ројал Фестивал Холу, у оркестарској верзији, на концерту који је био посвећен мајсторима XX века и уметницима издавачке куће Wарп која је објављивала дела Келиксове. Позитивне критике стручне јавности, донеле су Келиксовој могућност за међународну концертну промоцију ове композиције која је презентована на позорницама као што су Парко дела Музика у Риму, Мариински театар у Санкт Петербургу и Еспланда у Сингапуру.

Поред ове, чућете и дело Врт Барбикена као и оригиналну електронску верзију копозиције Нуну из 2002. године.

Уредница Сања Куњадић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво