Стереорама – За клавиром

Вечерашњу емисију клавирске музике испуниће интерпретације славног руског пијанисте Дениса Мацујева. Слушаћемо циклус Годишња доба Петра Чајковског и Три става из Петрушке Игора Стравинског. Снимци су забележени на реситалу који је Мацујев одржао марта 2013. године у београдској Дворани Коларчеве задужбине.

Блистава каријера Дениса Мацујева започета је победом на 11. Међународном конкурсу Чајковски у Москви, 1998. године. Годишње држи око 200 концерата у најзначајнијим светским дворанама и са највећим оркестрима и диригентима, а као уметнички директор предводи шест међународних фестивала. У његовој дискографији значајно место заузимају дела Франца Листа и руских композитора, попут Чајковског, Рахмањинова и Шостаковича.

Циклус Годишња доба Петра Чајковског чини дванаест карактеристичних комада са следећим насловима и поднасловима: Јануар: Крај камина; Фебруар: Карневал; Март: Шевина песма; Април: Висибаба; Мај: Беле ноћи; Јун: Баркарола; Јул: Песма косача; Август: Жетва; Септембар: Лов; Октобар: Јесења песма; Новембар: Тројка и Децембар: Божић.

Своју свиту из 1921. године под насловом Три става из Петрушке, Стравински је посветио пријатељу, пијанисти Артуру Рубинштајну. Композитор је експлицитно потврдио да ставови овог циклуса нису обичне транскрипције музике за његов истоимени балет из 1911. године. Није желео да репродукује звук оркестра, већ да, користећи се музичким материјалом из балета, компонује дело примамљиво за пијанисте, у којем ће они моћи да у најлепшем светлу прикажу своје музичке и техничке способности. Наслови ставова су: Руска игра, Петрушкина соба и Вашар. 

Аутор: Зоран Стојовић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи