Фестивал Фондус 2015

Пијаниста Седрик Пеша изводи дела Ђиролама Фрескобалдија (Сто партита на тему пасакаље), Антона Веберна (Варијације, опус 27), Лудвига ван Бетовена (Клавирска соната у Е дуру, број 30 опус 109) и Јохана Себастијана Баха (Голдберг варијације). Снимак је са концерта одржаног 27. јула у Дворани калуђера у манастиру Фондус у југозападној Француској.

Године 1111. у близини извора Фондус основана је бенедиктанска заједница монаха који су припадали римокатоличком црквеном реду названом Цистерцити. Током 12. века грађена су прва здања у стилу романске архитектуре, док је део манастира у готичком стилу настао почетком 13. века. Године 1485. Фондус је постао Краљевска опатија. У шеснаестом веку, током Верских ратова, Фондус је претрпео извесна оштећења. Реконструкција манастира започета је седамдесетих година прошлог века. Од 1994. године када је основан Фестивал класичне музике, на програму ове манифестације убрзо су се нашли и интерпретатори других музичких жанрова, попут џеза и госпела.

Рођен 1976. године у Лозани, Седрик Пеша је студије клавира започео на Конзерваторијуму у родном граду, а потом је похађао и специјалистичке студије у Женеви и Берлину. Наступао је са познатим светским оркестрима попут Оркестра Романске Швајцарске, Камерног оркестра из Лозане, Класичне филхармоније из Бона, ансамбла Камерата Берн, Камерног оркестра из Базела и других. Плодну сарадњу остварио је са уметницима међу којима се посебно издваја његов професор Пјер-Лоран Емар, као и Данијел Баренбојм, Дитрих Фишер-Дискау, Кристијан Захаријас, и квартет Албан Берг.  

Емисију уређује Ирина Максимовић 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи