Музеј звука – Дела Кристофера Гибонса

У емисији ћемо представити мотете, химне и оргуљашке фантазије и прелудијуме Кристофера Гибонса у извођењу ансамбла Академија за стару музику под управом Ричарда Егара.

Рођен у породици музичара, Кристофер Гибонс, оргуљаш и композитор, је поуке у области музике добио од свог много познатијег оца, Орланда Гибонса. Каријеру је започео као хориста у Краљевској капели, да би касније постао истакнути оргуљаш и композитор у Вестминстерској опатији и на двору Чарлса II. Током Кромвелове владавине, био један је од ретких композитора - присталица ројалиста, који није напустио Енглеску и сигурност потражио у континенталном делу Европе, већ је остао у Лондону. Многи у овоме проналазе и разлог његовог вртоглавог успона у периоду Рестаурације, када је постао један од најзначајнијих музичара на двору Чарлса II.

Као оргуљаш краљевске капеле, али и учитељ под којим је стасала генерација значајних композитора међу којима су Џон Блоу и Хенри Персл, Гибонс је постао важна фигура у историји енглеске музике. Међутим, иако је његова активност на пољу обнове духовне музике у Енглеској током друге половине 17. века била веома значајна, савременици су дела сматрали мање префињеним од радова његовог савременика Метјуа Лока, те је и данас његов опус мало познат и извођен.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се